#602 A skatepark tervezés alapelvei | New Design Approach | Dave Caddo

plaza_skatepark_design

cikk / article: 5 perc / min olvasás / reading

HU
Szerkesztőségi kedvencünk a Politic-os Dave Caddo útjára indított egy cikksorozatot, mégpedig a skatepark-ok kialakításának elveiről. Ez a téma itthon is elég feszültséget, de legalábbis diskurzust szül, ezért szeretnénk közölni a cikkeit, hogy egy újabb szálat is bevihessünk a közgondolkodásba. Vélemény cikkek következnek, a nyilvános megkövezéseket mellőzzétek, értelmes diskurzusokat viszont szívesen látunk.

EN
Politic pro Dave Caddo, one of our editors’ favourites has launched a series of articles about the principles, the theoretical and practical basics of skatepark design. This topic’s been causing some frictions and/or intense discussions in our country as well, so we’d like to post his articles to provide another point of view in public thinking. These are going to be opinions and ideas so please neglect public lapidation, however meaningful discussions are welcome.

-.–.-

A cikkeket Dave Caddo hozzájárulásával közöljük, angolról fordított és szerkesztett módon. Kérjük, hogy az ő véleményét és személyét is tartsátok tiszteletben minden megnyilvánulásotokkal. Köszönjük.The articles are published under the permission of Dave Caddo, translated from English and edited. Please show respect to his opinion and person when expressing yourselves. Thank you.

-.–.-

HU
003: A skatepark tervezés alapelvei

A legutóbbi cikkemben (ezt a cikket a mélyebb szakmai nyelvezete és terjedelme miatt még nem közöltük, fordítása folyamatban van. A jelenlegi cikk az említett írás nélkül is értelmezhető – a szerk.) arra törekedtem, hogy felhívjam a figyelmet a modern skatepark tervezés útját kikövező történeti ösztönző erőkre és körülményekre. Magyarul ezek az ösztönző erők és tényezők a tervezés alapjául szolgálhatnak és elősegíthetik a versenyt és a koncepciók bemutatását a gördeszkázás felsőbb szintjein. Egy olyan kialakítást értek ez alatt, amelyben egyetlen gördeszkás ‘flow’-ja áll a középpontban. Olyan elemekre gondolok, amelyeknek az alapmintái az üres kertvégi beton medencék (pool-ok), a félcsövek és a gördeszkás videókban megjelenő közterületek deszkázható épített elemei.

Amit itt most javaslok, azok mind ennek a megközelítésnek az egyes alternatívái. A következő felsorolás általános vezérelveket és megfontolnivalókat tartalmaz, amelyekről úgy érzem, hogy jobb skatepark tervekhez vezethetnek.

  1. Ne csak magukat a köztéri elemeket vizsgáljuk, amelyek a népszerű deszkás filmekben feltűnnek, hanem figyeljük meg azok környezetét és kontextusát is, ahol és ahogyan azokon deszkáznak. 
  2.  Minden egyes elem használhatósága legyen a legfőbb cél. A használhatóságból kiindulva lehetséges kialakítani a megfelelő méreteket, a magasságot, a szélességet, a hosszúságot, a formát, stb. Az egyes elemeket övező, a használhatóságukhoz szükséges szabad terület mérete segít kialakítani az elemek összességének elhelyezkedését és viszonyát egymáshoz.
  3. Mely elrendezések és elemek fogják elősegíteni a trükkök és egyáltalán a gördeszkázás (meg)tanulásának folyamatát?
  4. Hogyan lehet olyan módon megtervezni egy skatepark-ot, hogy csökkentsük benne a (szabad) helyért és az elemek használatáért folyó küzdelmet? A mai, modern skateparkok-ban ez valós probléma.
  5. Biztosítsunk (tervezzünk be) ülőhelyeket is, amelyek megjelenésükben is jól elkülönülnek a deszkázható elemektől. Majd ezeket az ülőhelyeket úgy helyezzük el, hogy ne legy útban azok számára, akik deszkáznak, de mégis olyan helyen legyenek, ahol a deszkások vagy egyáltalán az emberek jól ráláthatnak a skatepark-ra.
  6. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a tervező eléggé jártas-e a gördeszkázás történetében azért, hogy el tudja dönteni, hogy a népszerű gördeszkás videókban megjelenő deszkázható elemek közül melyek azok, amelyeket egy skatepark körülményei között is alkalmazni lehet. 

A következő cikkekben a fenti alapelveket járom majd körül egyenként. Kivonatokat is fel fogok használni várostervezési szakkönyvekből, hogy még jobban meg tudjam világítani a felvázolt ötleteket. Biztosan lesznek még bővebb értekezéseim is, de legyen ez a kiindulópont. Reményeim szerint a cikksorozat végére kialakul egy olyan vezérelv rendszer, amely fejlesztheti a skatepark tervezési látásmódot.

-.–.-

EN
003: New Design Approach

In the last article my goal was to bring attention to the historical motivations and factors that led to modern skatepark design. Simply put those motivations and factors are a layout that would facilitate competition and demonstration at the higher levels of skateboarding. A design that is mainly focused on flow for one skater. And obstacles that are based on empty backyard concrete pools, halfpipes and skateable objects from the regular built environment that appear in popular skate videos.

What I would like suggest now are alternatives to this approach. The following is a list of general guidelines and considerations that I feel would lead to better skatepark design.

  1. Consider not just the obstacles that appear in popular skate videos but also consider the environments and context in which those obstacles are skated. Then try to incorporate some of those environmental factors when possible into skatepark design. 
  2. The usability of each obstacle should be of the utmost importance. The usability would help dictate the proper dimensions for obstacles such as the height, width, length, shape ect. Enough open space around each obstacle to allow for full usability would help dictate the layout. 
  3. What layouts and obstacles would help facilitate the process of learning how to skateboard? 
  4. How could a skatepark be designed to lessen the competition for space and obstacle usage that exist in modern skate parks?
  5. Provide seating that is clearly differentiated from skate obstacles that look like seating. And have this seating strategically placed out of the way of where people are skating but still placed in areas where skaters or people have a good view of the skatepark.
  6. Ensure that the designer is knowledgeable enough about skate history to be able to tell the difference between obstacles that are in popular skate videos that would work well in a skate park setting and those that would not. 

For the next six articles I plan on individually elaborating on each of these guidelines and considerations. I will use excerpts from urban planning and design books to help explain these ideas as well. I’m sure I’ll come up with some more along the way but this is the starting point. Hopefully by the end the articles can be used as a catalyst and guide to help improve skatepark design.

Korábbi cikkünk a témában | A former article in the topic:

A borítókép illusztráció. Forrás: Pinterest | The cover photo is only an illustration. Source: Pinterest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük