#419 Plaza parkok, avagy skatepark trendek a nagyvilágban I.

Deli Home Skateshop

Az elmúlt években szerencsére itthon is beindult a skatepark építés. A skatepark-oknak is számos típusa van, ezekből szeretnénk szemezgetni és összerakni néhány írást. Az első részben az úgynevezett plaza parkok közül mutatunk meg párat.

Itthon jelenleg a pool központú beton skateparkok épülnek sorra, amely irányvonal mindenképpen kedvez azoknak, akik jobban szeretik az ívek “flow”-ját illetve azoknak, akik a fejlődésük célját a versenyek bevételében határozzák meg, lévén 2020-2021 óta a gördeszka is olimpiai sport lett. Ennek nyomán elindultak a nemzeti szintű mozgolódások és megmérettetések park és “street” kategóriákban.

Hogy miért szerepel a “street” szó macskakörömben? Azért, mert ezeknek a parkoknak nem célja feltétlenül, hogy lemodellezzék az utca azon elemeit, amelyeket a deszkások előszeretettel használnak az igazi street deszkázáskor. Az utcázásnak külön hangulata van és valahol mégis a legtöbbünk szive odahúz, bár egyre körülményesebb nyugodtan hajtani a legjobb szpotokon.

Ezért találták ki az úgynevezett Plaza parkokat ahol, amennyire csak lehet, nyersebb utcai elemekből alakítják ki területet, lehetőleg a street érzés elérése a cél, hangulati elemekkel és kreativitással.

Első példánk a sokak által ismert Stoner Plaza.

Nagy terek jellemzik, rengeteg a manuálozó lehetőség, különböző magasságokban, éppen elég ívvel és kellemes környezetben.A padkák a túloldalról szemlélve és ez a döntött fal is inkább wallride-olásra van.Íves padka, a felső szinten pedig egy három lépcsős magasság hubba-val. A talaj is úgy tűnik első osztályú.

A következő helyszín az ausztráliai Sidney és ez a cuki kis plaza, a South Eveleigh Skatepark.Sok jó elem kis helyen is elfér. Ipari talaj, remek elrendezés, mindig ott van “útban” valami, ahol tényleg kell, hogy legyen. Kellemes környezet, árnyék és kerítés.
Náluk is kicsik a lépcsők, hogy meglegyen a flow, az utcán sem dobálja senki a nagy lépcsőket menet közben. Az összes csúszásra alkalmas elem kemény és minőségi anyag. Van lankás és extrém hajlásszög is.Teljesen jó ötlet más felületeket is használni, ez mind hozzájárul az utca érzéshez, ahol azért nem mindig sima felületű minden. A klinker tégla csúszik is, zakatol is.Vulkán középen és sárgára kent, ideálisan döntött padka slappy-khez.Madártávlatból így néz ki, a ráadásul, városi környezetben kialakított skatepark. Az átlag embernek valószínűleg fel sem tűnik, hogy egy skatepark mellett sétál el, mert közparkként illeszkedik be a környezetbe.

Vannak még a tarsolyban bemutatásra érdemes koncepciók, reméljük, hogy itthon is elindul egy ilyen irányú fejlődés is, hogy minél színesebb legyen az ország skatepark téren.

Deli Home Skateshop