#202 Butter Goods | Charles Mingus

videó: 05:15 perc

Charles Mingus (1922-1979) jazz történeti legenda. A Butter Goods pedig (akiket például legutóbb, a Bő gatyák filozófiája című kétrészes sorozatunkban is megemlítettünk) összeállt a Jazz Workshop, Inc-kel, hogy emléket állítsanak e remek jazz zenésznek. A videó különösen jó hangulatú lett, alatta a Mingus Scenes in the City opusza folydogál és nagyon laza a street deszkázás is. Ritkán használnak deszkás videókban jazz-t, pedig lehet, hogy megérné. Mark Gonzales-nél bevált, mondjuk neki meg is van hozzá a karaktere.

“Charles Mingus

A Butter Goods a Jazz Workshop, Inc-kel közösen léterhozott egy kollekciót Charles Mingus hagyatékából, hogy megemlékezzen és tovább éltesse Charles Mingus munkásságát.

A jazz egyik legjelentősebb alakjának tartott Charles Mingus virtuóz nagybőgős volt, kifinomult zongorista, zenekar vezető és zeneszerző.

Arizonában született 1922-ben, a kaliforniai Watts-ban nőtt fel, ahol a legkorábbi zenei élményeit a keresztény gyülekezetekben szerezte. Nagybőgőt és zeneszerzést New York-ban tanult, ahol le is telepedett és az 1950-es évek mértékadó zenészeivel, Charlie Parker-rel, Miles Davis-szel, Bud Powell-lel, Art Tatum-mel és Duke Ellington-nal készített hangfelvételeket.

Már pályája korai szakaszában, a kevés bőgősök egyikeként zenekarokat vezetett. Tehetséges zongorista volt, amely már önmagában is zenei karriert jelenthetett volna számára. Az 50-es évek közepére megalapította saját kiadó vállalatait, hogy így is bebiztosítsa az egyre növekvő zenei anyaga számára, hogy azok megfelelőképpen legyenek rögzítve.

Életre keltette a Jazz Workshop-ot, amely fiatal zenészeket segít abban, hogy a műveiket konceretek keretein belül bemutathassák és azokról hangfelvételeket készíthessenek.

Mingus hamarosan az avant-garde előszobájában találta magát. A lemezei is tanúságot tesznek arról, hogy milyen különlegesen kreatív korszaka következett ekkor…
Közel száz albumot rögzített és több, mint háromszáz darabot írt.

A Butter Goods számára megtiszteltetés, hogy a Jazz Workshop, Inc-kel dolgozhat, hogy létrehozzon egy egyedi kollekciót Charles Mingus emlékére…”


Screen_Shot_2021-02-15_at_19.40.01_1200x1200.png

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük