#279 Dave Abair (1987-2021)

videó1: 03:17 perc
videó2: 03:57 perc
videó3: 05:10 perc

Újabb remek deszkás távozott el idő előtt. A pontos ok még nem ismert.
Múlt pénteken még Abair eltűnéséről szóltak a hírek és a személyleírása keringett a közösségi média sztorikban. Sajnos pár napra rá a halálhírét több fórumon is közölték. A 34 éves Dave Abair Vermont államból származott, de ideje javát San Francisco-ban, mint második otthonában töltötte. Több, mint tíz éve a Shuffl Crew videójával robbant be a köztudatba. Legutóbbi szponzorai a Scumco&Sons, az Independent és a Satori voltak. Idén márciusban a Thrasher Magazine honlapján jelent meg egy videórésze, amelyhez egy interjút is csatoltak. A beszélgetésben szó esik egy elvesztetett barátról és az alkohollal folytatott küzdelméről is.

“Már egy jó ideje itt élsz San Francisco-ban. Mi hozott ide téged?
Úgy 13 éve költöztem ide. Valószínű az FTC – Penal Code inspirált (a híres FTC skateshop második filmje, 1996. -szerk.). Azon nőttem fel. Szerintem San Francisco és Észak Kalifornia nagyon hasonlít a Keleti Partra. Kipróbáltam San Diego-t és Los Angeles-t is, de nem jött az érzés. Amikor idejöttem, tudtam, hogy ez az! Szeretek a dombokon deszkázni. Az első benyomásom az volt, hogy olyan a város, mint egy hatalmas beton játszótér.

“A videód címe az, hogy “Ez neked szól”. Mi a háttere a névadásnak?

A névadás a legjobb barátomnak, Sean Stem-nek szól, aki már nincs köztünk. (Sean 2016-os halálának oka a drogfüggősége volt -szerk.) Csak olyan módon tudhatom magam mellett, hogy egy pólót vagy egy pulcsit viselek a nevével. Így olyan, mintha ő is velünk hajtana. Büszke lenne, az biztos. Gyerekkorunk óta arról beszéltünk, hogy milyen lenne a Thrasher-nek filmet csinálni. Azzal, hogy nekem ez megadatott, sokat gondolok rá. Ezért neki ajánlottam ezt a részt.

Az egész filmezés alatt józan voltál. Mi vett rá erre?

Voltak küzdelmeim az alkohollal. Az, ami rávett, hogy tiszta legyek, az annak a lehetősége volt, hogy Walker-rel (Walker Ryan) felvehettük a Novia részemet. Az a részem is javarészt józanul készült. Egyszerűen elkezdtem tele lenni energiával, amikor letettem az italt. Minden egyes nap, amikor felkeltem, extra motivált voltam és tiszta volt a fejem. Érzem, hogy józanul jobban deszkázok. Mehetek deszkázni egymás után minden nap, nincs másnaposság, nincsenek remegő lábak, nincs ködös helyzet megítélés, csak tisztán készen állok, minden egyes nap. Még kimerült állapotban is elgurulgatok. Egyszerűen azt tapasztaltam, hogy sokkal inkább önmagam vagyok így a deszkán, mint azelőtt bármikor.

Szerintem ez az egyik legjobban sikerült részed, ha a spot-okat, a trükköket vagy a zenét nézzük. Mi a következő lépés?

Talán jó lenne még egy rövid és könnyed részt filmezni itt Frisco-ban. Utána ideje kitalálni, hogyan tovább, vállalni valami “rendes” állást. Az elmúlt 8 évben sokat foglalkoztam kutyákkal és ez a terület például rendkívül vonz és érdekel. Gondolkodtam azon, hogy átnyargalok abba az iparba, talán elindítom a saját kutyás vállalkozásomat úgy, hogy mellette még tudjak deszkázni. Néztem még a hivatásos horgászatot és rákászatot, egy ismerősömmel, szezonálisan, Alaszkában. De nem lényeg, hogy hova lyukadok ki, addig fogok deszkázni, amíg csak tudok.”

A halál okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Részvétünk a családjának és az ismerőseinek.

fotó: FTC San Francisco

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük