#265 A deszkás cipők atyja – Paul Van Doren emlékére


Paul Van Doren a Vans alapítója. (1930-2021)

Paul Van Doren a Vans alapítója. (1930-2021)

Nem mai hír, hogy elhunyt Paul Van Doren (91), a Vans egyik alapítója, de a napokban a New York Times-ban megjelent írás okán is érdemes újra foglalkozni a deszkás cipők atyjával.

Az említett cikk nagyon szépen bemutatja, hogy milyen hatással voltak a kultúrára Van Doren eredményei. A gördeszkázás legalább annyit tett a brand-ért, mint amennyit a Vans a gördeszkázásért. Gördeszkásokat szponzorálni? Ők találták fel. A vulkanizált talp? Ezt is ők hozták be. Bevonni a pro deszkásokat a tervezésbe? A 60-as évek óta csinálják. Szóval értjük.

A kezdeti ötlet egyszerű volt: áruljunk kiváló minőségű, de nem túl drága tornacipőket az Anaheim-i gyárunk márkaboltjából. A bolt mögötti üzem termelte helyben a cipőket, így jóval könnyebb volt teljesíteni a megrendeléseket és a betérő vásárlók igényeit, akik széles színskálából és mintázatból választhattak, hogy így szabják saját egyedi igényeikre a cipőjüket.

Az első Vans tornacipőt, amit a gördeszkások kisajátítottak az egy vászon csónakcipő volt, amit ma Authentic néven ismerünk. Szokatlan, gyémánt mintázatú talpból állt, amely csillagmintába megy át a lábujjak alatt. A vulkanizálás a gumit rendkívül tapadóssá tette, segítve ezzel a gördeszkásokat, hogy a deszkán tudjanak maradni és jobban tudják irányítani, miközben járdaszegélyeken és íveken lavíroznak.

Van Doren úr meglátta a lehetőséget a növekvő népszerűségű sportban, így ettől fogva a Vans a gördeszkásokra fókuszált.

“Amíg a gördeszkások be nem toppantak, A Vans-nek nem volt kifejezett irányvonala, sem speciális célterülete leszámítva azt, hogy olyan vállalkozás akart lenni, amelyik a lehető legjobb cipőket gyártja.” – említi a tavaly kiadott, ”Authentic” című visszaemlékezésiben. “Amint a gördeszkások birtokba vették a Vans-et, lényegében behoztak egy addig ismeretlen kultúrát és ezzel meg is határozták a mi céljainkat is.”

(részletek a New York Times-ban, 2021.05.21-én megjelent cikkből)


Vans reklám, már a deszkásoknak címezve.

Vans reklám, már a deszkásoknak címezve.


Az első csomagolások egyike.

Az első csomagolások egyike.

fotók: Vans; címlapon: a Vans gyára és első (márka)boltja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük