S-KAranTEn #13 – #switch – 3. – Brian Sumner

Ezúttal elővettünk egy korábbi rovatot, a #switch – letisztult életek sorozatot., amiben olyan ismert deszkások életébe kukkantunk be, akik valamilyen magánéleti mélypont, krízis miatt úgy döntöttek, hogy megfordulnak és új életet kezdenek. Ma Brian Sumner-ről lesz szó, de nézzük előbb ezt a videót, amit a Jenkem szedett össze, An Ode To Brian Sumner címen a 90-es és 2000-es évek legjobb részeiből:

Aki még nem ismerné Brian-t, vagy akkor született, amikor ő már profi deszkás volt, annak…. de meséljen inkább ő maga:

Önpusztító életet éltem. Untam az egészet. Tényleg. Előfordult, hogy egy csavarhúzót vágtam a kezembe, viccből. Sokszor gondoltam arra, hogy végzek magammal.

Liverpoolban nőttem fel és a gördeszkázás volt a legjobb dolog, ami akkor velem történhetett. Akkoriban nem volt még annyi deszkás, a környezetemből is csak kevesek voltak ismertek, vagy szponzoráltak. Igyekeztem a legtöbb versenyre eljárni és jól is ment minden.

Aztán kijutottam Amerikába. Geoff Rowley barátom hívott fel egy nap, hogy nem lenne-e kedvem kimenni és turnézgatni. Amikor megérkeztem Kaliforniába, rögtön éreztem, hogy igen, ez az én igazi otthonom! Két év múlva a világ egyik leghíresebb deszkása, Tony Hawk bevett a Birdhouse-ba. Profi lettem. Az amerikai álmot éltem. Minden a deszkázásról szólt. Azt éreztem, “Wow!” a deszkázás hozott Amerikába, ehhez foggal körömmel ragaszkodni fogok! Anyagoztam is rendesen, plusz a tény, hogy angol vagyok és nem amerikai, tudtam, hogy a sikerért meg kell dolgozni.

Akkor még nem tudtam, hogy sikerül-e letelepedni vagy sem, meddig élhetem a profik életét. A filmjeink, a deszkák, cipők és egyéb cuccok jogdíjából dőltek be a dollár százezrek. Nem tudtam és nem is lehetett másra összpontosítani. Ez volt a nagy szerelmem.

Az élet értelmét kerestem…

19 évesen megtaláltam életem újabb nagy szerelmét, Tracy-t. Négy hónap egymásba gabalyodás után megkértem a kezét. Gyors esküvő Las Vegas-ban, a következő pillanatban már úton is volt Dakota, az első fiunk. Mindenünk megvolt.

Meg az a nagy űr is odabent. Úgy nőttem fel Liverpool-ban, hogy folyton küzdeni kellett. Szó szerint harcolni. Hozzá is szoktam. Harcművészeteket tanultam. Szemtől szembe harc.

Nem is kellett túl sok, verekedésekbe keveredtem, amiből próbaidő lett. A próbaidő alatt polgári szolgálat. Böngésztem a hosszú listát, hova is mehetnék letölteni. Találtam egy keresztény alapítványi boltot. Mondom, ez vicces. Nem gúnyosan, csak mégis hogyan hihetnek ezek az emberek komolyan Istenben? Mindegy, talán leakaszthatok pár ingyen cuccot, amiben majd deszkázok. Sokat veszekedtünk Tracy-vel, Dakota is sok feladatot adott, nőtt a feszültség köztünk, oda voltak a mézes hetek.

Az alapítványi boltban folyton húztam az embereket. Nem bunkó módon, de ilyeneket kérdeztem, hogy: “Hogy tudsz ebben hinni? Ki ez az arc, Jézus? Így hívják? És az a könyv? Az csak egy könyv!” Egyszer azt mondtam Istennek, hogy: “Játsszuk akkor azt, hogy én vagyok az ördög ügyvédje és bebizonyítom, hogy ez az egész hülyeség.”

Ki ez az arc, Jézus? Így hívják?

Szóval itt töltöm a próbaidőt a boltban és jönnek mennek ezek az örült keresztények. Én meg hesszelem őket a kérdéseimmel. És élem a szokásos életemet. Káromkodok, mint a kocsis, iszok, amikor csak jól esik. A következő pillanatban meg ott ülök egy istentiszteleten és Jay Adams (a Dogtown egyik legendás deszkása, később megtért és az evangéliumot hirdette- a Szerk.) prédikál. Szürreális. Amiről beszélt pontosan leírta az akkori életérzésemet. Rájöttem, hogy van egy csomó olyan dolog az életvitelemben, ami megakadályoz abban, hogy olyan életet éljek, ami belülről is elégedettséggel tölt el. Amiben a körülményeimtől függetlenül is jól és biztonságban érzem magam.

Bent maradtam zárás után és az íróasztalomhoz mentem. A saját szavaimmal megpróbáltam Istenhez beszélni de valahogy másképp, mint azelőtt: “Tudod mit? Nemrég még megpróbáltam bebizonyítani, hogy ez az egész egy hülyeség. De most, hogy Jay szíven talált már úgy gondolom, hogy Jézus valóságos. Ha most idejössz és találkozhatok veled, neked adok mindent. A sikereimet, a hírnevemet, a családomat, az életemet.”

Ekkor azt éreztem, ahogy ott ülök, mintha valaki fogott volna egy nagy adag életerőt és szép lassan a fejemre öntötte volna. Lementek rólam a terhek, elmúlt a céltalanság, a küzdelem az élettel. Jézus maga az élet, aki abban a pillanatban belépett a történésekbe.
Helyreállt a családom, a válásból újra szerelem lett. Isten gondot visel a sorsunkról. Három gyermekünk van, a két srác pedig nagyon komolyan deszkázik. Mindezt már nem én értem el a saját erőből és a saját munkámmal. Istennek köszönök mindent.


brian-sumner-ed6d3402-3f02-4e7f-a499-ffec0dc5d37-resize-750.png

forrás: cbn.com; briansumner.net

A #switch rovatban eddig róluk írtunk:

|| A Thrasher oldalán jelent meg egy Aaron Herrington-nal készült interjú, amelyben korábbi alkohol függőségéről beszél.
#switch – letisztult életek 1. – Aaron Herrington győzelme az alkohol fölött

|| Jamie Thomas sem mai gyermeke a deszkás világnak, bár karrierje már több, mint 20 éve tart. A Zero és 3 tinédzser apja megdöbbentően őszinte mérlege az eddigi pályájáról.
#switch – letisztult életek 2. – Jamie Thomas a kapuzárási pánikról

|| Ebben a részben Brian Sumner meséli el, hogyan vált egy liverpooli srácból a Tony Hawk Birdhouse-ának projává, majd hogyan találta meg újra az élete értelmét Jézus Krisztusban.
#switch – letisztult életek 3. – Brian Sumner hite

|| Interjú Elissa Steamer-rel, az első női pro deszkással, aki korábbi alkoholfüggőségéről beszél.
#switch – letisztult életek 4. – Elissa Steamer

|| Ha mersz segítséget kérni, megkapod a helyes útmutatást – állítja a legenda, Guy Mariano.
#switch – letisztult életek 5. – Guy Mariano

|| 50. jubileumi bejegyzés Kanye West-tel.
#S-KAranTEn – #50…50!!!

|| Ebben az írásban a New York-i nagyágyút, Tyshawn Jones-t láthatjuk egy kicsit más szemszögből.
#switch – letisztult életek 6. – Tyshawn Jones

|| A Chocolate pro, Rich Mulder utóélete.
#switch – letisztult életek 7. – Rich Mulder

|| Josh Harmony | A Toy Machine másik kreatív háttérembere
#switch 8. || Josh Harmony | Toy Machine

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük