#133 új Indy Mid – nyújt majd valami újat?

Az USA-ban már debütált és okosan Tiago Lemos-szal reklámozza az Independent az új, Indy Mid névre keresztelt függőjét. De vajon fog ez valami újat nyújtani? Szkeptikus elemzés következik, Indy fanok óvatosan.

Nézzük először is a reklámot:

Tiago a tőle várható precizitással szórja a többnyire switch trükköket. Szinte kedvet kapunk ehhez az újdonsághoz, elkezdünk érdeklődni és rövid keresgélés után ezt találjuk:

Oké, a két fő üzenet tehát az “új” fordított kingpin, a másik pedig egy ígéret, hogy a grind-ok majd tisztábban mennek, nincs leakadás a smith-nél, stb… Az új, fordított kingpin max az Indy-nek lehet új, mert valójában évtizedes ötlet, amit számos gyártó használt vagy használ, több kevesebb sikerrel illetve sikerélménynek nevezhető felhasználói élménnyel. Nézzünk pár példát:

A G&S (Gordon and Smith), San Diego chromeolly függő vonala a 80-as évek vége / 90-es évek elejéről:

Ez a típusú függő nagyon magas volt, hegesztett idomokkal (is), és az imbuszos fordított tőcsavarral. Ennél a konstrukciónál főleg a magas felépítés miatt viszonylag nagy volt a távolság a henger (grind / csúszó felület) és a csavar teteje között.

A rövid életű San Diego Skateboard Truck Company-nak volt egy másik “Stealth” névre keresztelt, legjobb indulattal sem “lopakodó” konstrukciója, ugyanezzel a tőcsavar megoldással. Szerencsém volt mindkettőt használni, illetve a fenti típusból, a San Diego brand alatt futó függőket pár éve, közel 27 év “várakozás” után tudtam beszerezni, ezúttal a gyűjteményembe. A lenti lopakodóval viszont hajtottam 91-92 táján. “Nagyon szerettem” a fordított kingpin-t, ugyanis, ha lazábbra akartam venni a függőt, könnyen előfordulhatott, hogy a csavar teljesen kitekeredett az anyából. Ilyenkor persze le kellett szerelni az egész függőt a lapról és újra össze kellett rakni a remek konstrukciót. Ha jól látom az Indy-nél van egy plusz (sic!) alkatrész az említett baleset kiküszöbölésére.

Ez volt a San Diego Stealth:

A Grind King a 90-es években robbant be, egy kis cégként indult és abban a korban viszonylag kinőtte magát. Sokkal könnyebb konstrukció volt, mondhatni alig volt benne anyag, de a fordított, imbuszos kingpin is védjegyük volt:

A Grind King feltámadni tűnt kb. 2 évvel ezelőtt, amikor piacra dobták a Disruptor (Zavaró?!?) nevű újragondolt függőjüket, ami nem hozott átütő sikert, a piac még mindig konzervatív és hát valljuk be, a Disruptor nem is igazán “kortárs”, korszerű dizájn. Így néz ki a függő és a marketing érvanyag, amin jól látható, hogy a leakadás elkerüléséért folytatott harcban a frontvonalban vannak.


Az új Disruptor. Kecses, de magas és már nem üt akkorát.

Az új Disruptor. Kecses, de magas és már nem üt akkorát.


Na, vajon milyen gyártmányú függő lehet a “Competitor”?

Na, vajon milyen gyártmányú függő lehet a “Competitor”?

Ugorjunk egy kicsit az időben. A védjeggyé vált “lyukas” Krux, ami a szivárvány minden színében és mintájában elérhető tavaly szintén behozta a DLK-t, avagy a Downlow Kingpin-t és mivel a Krux-ok általában elég magas felépítésű függők, kiadtak pluszban egy alacsony (low) konstrukciót is, bár csak 8”-as szélességig (kb. 139-es Indy méret).

Itt olyan alátétet konstruáltak a csavarfej alá, ami körül is veszi azt, talán van védőfunkciója is, bár nincsenek illúzióim, hogy jól össze is tud gyűrődni, ami aztán belevághat a felső pogiba is. Végeredményben az alátét-csavarfej kombó kábé ugyanakkora helyet foglal, mint egy standard hatlapfej. Az is jól látszik, hogy a Krux esetében DLK nélkül is igen nagy a hely/szög a csavar teteje és a henger között.

És akkor ejtsünk szót arról is, hogy mit jelent a “MID” a függő elnevezésében. Az már eddig is kisejlik a cikkből, hogy különböző magasságúak a felépítmények, ha nevezhetjük így őket. A mai kor deszkázási stílusa (rengeteg grind mindenféle felületen, nagy magasságokból érkezés, wheelbite, stb.) megköveteli a magasabb, ahol jelölik, ott ‘high’ vagy ‘hi’ elnevezésű konstrukciót. A Krux kínálata javarészt ilyen függőkből áll, de az Ace is magasabb, az Indy-nek (Independent) a ma legelterjedtebb típusa / generációja, a Stage 11 is extra grind felületet kapott és magasabb lett, a Thunder-nél és Venture-nél is a ‘high’ verziók mennek.
Ezzel szemben vannak a ‘low’, azaz alacsony felépítésű függők. Manapság nem olyan elterjedtek, főleg a 90-es években kialakuló tech deszkázás (pörgős trükkök, kombinált csúszások padkákon, alacsony deszkát igénylő trükkök, súlycsökkentés, stb.) adott teret a low felfüggesztéseknek. A Silver, a Thunder, a Tensor és újabban a Venture is újra készít ‘low’ vagy ‘lo’, azaz alacsony felépítményeket.

A Silver “L-Class” sorozata (fent), ami tényleg alacsony. Próbáltak arra is törekedni, hogy a lehető leglejjebbre kerüljön a kingpin. Sajnos kicsi az igény az alacsony függőkre, ezért némely típus nehezen elérhető.

A Thunder Lo-nál talán kevésbé, de a Venture és Tensor Lo-nál valószínűleg könnyebb bedarálni az anyát, alacsony függőknél tehát jól jöhet a fordított megoldás.

Vagyis akkor mi a konklúzó az Indy Mid esetén?

  • Azt megállapíthatjuk, hogy a fordított kingpin nem új ötlet.

  • Az Indy megoldása erre egy kombinált, imbusz és egy hatlapfejű csavar, amely nagy valószínűséggel majd csak az imbusszal fog igazán jól működni, mert a hatlapfejű rész pereme annyira vékony, hogy nagyon óvatosnak kell lenni a kulccsal, nehogy a használat során szétzúzzuk.

  • Ahhoz, hogy az Indy-nél ezt a fordított tőcsavart (kingpint) használni lehessen, speciális talpra van szükség, tehát nincs átjárhatóság a szokásos talpakkal. A hírek szerint a speckó talpat külön is lehet majd kapni és akkor a T-alakot át lehet rá tenni. Jó nem?

  • Ráadásul még plusz alkatrészek is vannak. Ez még több komplikáció és súly.

  • A Mid valóban alacsonyabb felépítményt jelent? Nem, legalább is nem abban az értelemben, ahogy általában használatos. Ezzel az Indy egy új, igazából csak névleges kategóriát teremtett, de a valóságban csak éppen alacsonyabb a Stage11-nél és a piacon lévő standard függőknél sem alacsonyabb általánosságban. Még annyira sem, hogy MID-nek, avagy középmagasnak lehessen nevezni.

  • Vannak más gyártók, akik jobban otthon vannak a fordított kingpin-ben, illetve abban a funkcióban, hogy lehetőleg ne akadjon le az anya egy smith-nél, vagy feeble-nél, stb.? Határozottan igen.

  • Vannak más gyártók, akiknek egyszerűbb megoldásuk van a problémára? Igen.

Szép próbálkozás az Indy-től, de ha talán egyszer sok időm lesz egy részletes cikkre, amiben összegyűjtöm azokat az innovációkat, amikkel megreformálni látták egyes gyártók a piacot és a deszkás szokásokat, szerintem az Indy Mid is ott lesz a felsorolásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük