#120 #élet-mode | Bemelegítés és nyújtás 2.

A legutóbbi, témában tett bejegyzésünkben Neen Williams belemegítési technikáját mutattuk be. Mondanom se kell, hogy a poszt egekbe tolta az olvasottságot. Ezúttal Eli Reed enged betekintést a napi nyújtási technikájába, aminek a segítségével hosszú időkre kitolta a sérülésmentes deszkázást.

(Az Eli Reed youtube csatornáján megjelent videók szövegének szerkesztett változata.)

Nyújtás és légzés

“Lényegében az évek során a nyújtás, a helyes légzés, az úszás és még néhány dolog nagyban segített abban, hogy fitt maradjak a deszkázásban. De ezek közül is az egyik legfontosabb a rendszeres nyújtás. És ha már a nyújtásról beszélünk, akkor a helyes légzésről is szót kell ejteni. Mert lehet nyújtani úgy is, hogy ‘igen, simán elérem a nagy lábujjam’, de ha nem csak túl akarsz rajta esni, hanem veszed is a fáradságot, hogy eközben a helyes légzésre is figyelj, akkor sokkal jobb lesz az eredmény. Sok helyen lehetnek a testünkben is feszültségek, ezekre oda kell figyelni, mert ha nem foglalkozunk velük, akkor sérüléseket okozhatnak. Nézzük akkor, hogy is csináljuk.

videó  01:45-től

Így csináld:

  • Mielőtt nyújtunk, vegyünk fel egy kényelmes álló helyzetet, enyhén rogyasszuk be a térdeinket.

  • Ügyeljünk arra, hogy a vállaink is teljesen egy vonalban legyenek a testünkkel.

  • Aztán nyújtsuk előre a kezünket, fordítsuk ki a tenyerünket és kulcsoljuk össze az ujjainkat.

  • Emeljük a kezünket az ég felé. Nem kell kell túl feszesen, de győződjünk meg arról, hogy egyenesen tartjuk a kezeinket és az ujjaink össze vannak fonódva.

  • Lélegezzünk be mélyen.

  • Most forduljunk el az egyik irányba lassan, miközben kifújjuk a levegőt.

  • A fejünket is fordítsuk addig, ameddig csak bírjuk.

  • Visszaforduláskor szívjuk be ismét a levegőt. A kezeinket tartsuk egyenesen.

  • Most ismételjük ezt meg a másik irányba is, ügyelve arra, hogy szép lassan fújjuk ki a levegőt mindaddig, amíg fordulni tudunk.

  • Végezzük el ezt mindkét irányba többször.

  • Amikor befejeztük, rázzuk meg lazításképpen a tagjainkat.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nyugodtan, átgondoltan csináljuk, használjuk ki az időt a mozgások alatt. Annál jobb, minél lassabban végezzük. És a másik fontos dolog, hogy a lábunkat tartsuk mindvégig egyenesen, mert ha erre nem figyelünk, akkor nem lesz olyan hatásos a nyújtás a hátunkra nézve. Tehát egyenes lábak és egyenes kezek az ég felé. A nyújtást pedig a törzsünkből végezzük, főleg a lágy részekből (bordák és csípő közti rész). Soha ne a kezünket vagy a nyakunkat erőltessük a fordulásnál. És figyeljünk a légzésre.

Ez egy nagyon egyszerű de, hatékony nyújtási forma. Én minden nap csinálom, jót tesz az egész testemnek és főleg a derekamnak. 

A nyújtás rendkívül sokat segít nekem és amiért foglalkozom vele az azért is van, mert sok emberrel beszéltem, akiknek szintén derék problémáik vannak. Sok gördeszkás küzd a derekával. Valószínűleg azért, ahogyan hajtunk, valahogy a lábainkon keresztül a derekunkra összpontosul a terhelés. Ez a nyújtás erre például igen jó. Gondoskodjunk a testünkről is figyeljünk a jelzéseire így sok sérülést elkerülhetünk. 

Egy másik nyújtás:

“Ebben a videóban egy másféle nyújtást mutatok, ami felszabadítja a testet arra az erőkifejtésre, amit a gördeszkázás igényel. A mai napig úgy látom, hogy sokan félvállról veszik a megfelelő bemelegítést és nyújtást. Kiváltképpen, ahogy fejlődik az ember deszkázása, szélesebb skálán mozognak a trükkök, gyakrabban előfordulhatnak bizonyos sérülések. Ezek megelőzésére, elkerülésére is ajánlom a nyújtást. Én úgy tizenhat éves koromban kezdtem el rendszeresen csinálni, mert folyton lesérültem, tanácstalan voltam és egyre több időt kellett kihagynom a deszkázásból. De ha megfigyeled a sikeres sportolókat, ők nagyon odafigyelnek a testük jelzéseire is. A nyújtással közelebb kerülünk ehhez és így jobban észrevesszük azokat a terheléseket is, amelyekkel gondunk lehet a gördeszkázás során. Nekem a következőkben bemutatott igen egyszerű, bemelegítő nyújtás az egyik kedvencem. Érinti a vádlit, a combizmokat és a derekat is. Nekem sok problémám volt a derekammal, mint sok más deszkásnak is ezért bátran ajánlom.”

videó 01:48-tól

Így csináld:

  • Először is helyezzük a lábfejeinket merőlegesen egymással úgy, hogy a sarkaink majdnem összeérnek. Kezdjük a nyújtást a bal oldalunkkal, a bal vádli és combizom lesz érintett.

  • A bal lábfejünk nézzen előre, a sarkainkat közelítve a jobb lábfejünk legyen erre merőleges.

  • A bal lábujjainkat emeljük el a földtől.

  • Fogjuk meg a bal kezünkkel a bal nagy lábujjunkat. Törekedhetünk arra, hogy a tenyerünkkel egészen a talpunk alá érjünk.

  • Közben a jobb hüvelykujjunkat helyezzük a legalsó baloldali bordacsontunk alá. Ez lesz a viszonyítási pontunk, hogy a törzsünkből végezzük a nyújtást.

  • Emeljük magasra a bal kezünket 3 másodpercre, belégzés.

  • Most lehajolunk, megpróbáljuk újra megérinteni a nagy lábujjunkat. Ha nem megy elsőre, nem baj. A lényeg, hogy a törzsünkből próbáljunk kiindulni. Számoljunk el 10-ig. Fújjuk ki a levegőt.

  • Most kiegyenesedünk újra, kéz a magasba, 3-ig számolunk, belégzés.

  • Aztán újra le, 10-ig számolunk és kilégzés.

  • Ismételjük meg 3-szor mindkét oldalunkkal.

Amikor lehajolunk, tölthetünk lent egy kicsit több időt is, ilyenkor lehet ki- és belélegezni. A fejünket tartsunk lazán és engedjük el a testünket is.

Ha elkezdjük rendszeresen gyakorolni és odafigyelünk a részletekre, érezni fogjuk a különbséget egy sima nyújtással szemben.

Én személy szerint minden nap csinálom. Azt ajánlom, hogy amikor deszkázol, előtte és utána is csináld. Ez is egy nagyon egyszerű gyakorlat és megéri a rászánt időt.”

Ez volt a korábbi poszt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük