#472 Szpot mintázatok Dave Caddo-val

videó: 04:52 perc

Dave Caddo is már negyven fölött jár így nem is csoda, hogy csak pár évente látunk tőle részeket. De pár évente viszont látunk és ilyenkor folyamatosra lökjük a kapcsolót. A címhez -Pattern Language- egy kis magyarázat is szorul:

“Ez a videó rész arról szól, hogy bemutassunk jó néhány szpotot New York City-ben (egy klip kivételével, ami Long Island-en készült), és arról, hogy megmutassuk: hogy bizonyos szpotok más-más helyeken is felbukkannak és szinte ugyanolyanok. Amikor elkezdtünk filmezni volt egy trükksorom egy új, Bronx-i fekete márvány téren. A teret körülvevő épületek már öregek és egy-két emeletesek, de új a hely, a fekete márvány viszont nagyon régi.
Arra gondoltam, hogy jól nézne ki, ha egy hasonló fekete márványos helyen is felvennénk trükköket a belvárosban, amit viszont hatalmas üvegépületek vesznek körül, amelyeket híres építészek terveztek. Eképpen forgattunk egy Bronx-i játszótéren is, ami egy kis íves hídon fekszik, (csúszható) csövekkel az egyik felén és eszembe jutott, hogy van ebből egy nagyobb verzió is, csak az egy Brooklyn-i hídon. Meg, talán egy kicsit elcsépelt dolog egy New York-i résznél, de begyűjtöttem egy halom pinceajtós szpotot is.
Mindig is szerettem, ha egy deszkás részben sokféle helyszín megjelenik. Egyik legjobb példája ennek Ricky Oyola az Eastern Exposure 3-ban. Van egy teljes rész benne, ami különböző pole jam-ekről szól és a háttérből kiderül, hogy valószínűleg ugyanazon a környéken vannak, közel egymáshoz. Az embernek olyan érzése támad, hogy Philadelphia tele van pole jam-ekkel. Hogy ha elmész oda, akkor kb. beadsz egy flip trükköt az úttesten, aztán felhoppansz egy padkára és tolsz egy pole jam-et és ez így megy háztömbönként. Bár ha street deszkás vagy, akkor jól tudod, hogy ez inkább csak egy álom.

Ricky Oyola képes volt közelebb hozni ezt az álmot a valósághoz, mert rengeteg időt töltött szpotok felkutatásával, mialatt körbedeszkázta Philly-t. Meg tudta találni ezeket az egymáshoz közel álló és hasonló helyeket, amiket aztán egységbe tudott gyúrni egyetlen videórészben. Egy videórésznek többet kell tudnia mesélni, mint csupán azt, hogy: Nézd, milyen jól deszkázok! Miután megnéztem az ő részét, megfogadtam, hogy másképp fogom összerakni a sajátaimat. Mellette persze Bobby Puleo is nagy hatással volt rám, aki szintén mestere az ilyesféle szerkesztéseknek. Ők megmutattak bizonyos visszatérő mintázatokat a szpotok építészeti kialakításában, ami a deszkások közti sajátságos nyelvezetté fejlődött. Én is ezt a nyelvet szeretném beszélni.”


címlap fotó: Mac Shafer