#230 Gyúrási segédlet amatőr sportolóknak

A cím persze szenzáció hajhász, de igaz. Tulajdonképpen Dr. Kyle Brown-nal folytatjuk a sérülésmentes élet titkainak feltárását. Jelen írás a Jenkem-en megjelent cikk szerkesztett változata.

Bár van egy magától értetődő módja annak, hogy jobban deszkázzunk – az, hogy többet kell deszkázni – van viszont néhány módszer, amivel fejleszthetjük magunkat, hogy nagyobbat pattintsunk, gyorsabban pörgessünk vagy jobban egyensúlyozzunk. A legszokatlanabbak módja ennek egy gördeszkás szemszögéből az, ha lemegy egy konditerembe és rágyúr.

Dr. Kyle Brown egy szakképzett fizioterápiás orvos, aki rehabilitációs és erőnléti gyakorlat állít össze gördeszkásoknak. Persze ő maga is deszkás, ezért segített összeállítani néhány rövid gyakorlatot, amelyek arra is jók, hogy felkészítsd a testedet a deszkázásra (pl. ha már régóta nem hajtottál, vagy már több időbe telik bemelegedni) és arra is, hogy fejleszd a jelenlegi képességeidet.

Ha éppen most térsz vissza a deszkás életbe, ráadásul az elmúlt időszakot a kanapén punnyadva töltötted, vagy csak le akarod körözni a haverjaidat, ezek a gyakorlatok biztosan magabiztosabbá tesznek a deszkádon.

Szükséged lesz némi segédeszközre, amelyek közül néhány már most is a rendelkezésedre áll, ha pedig nem, akkor kérj kölcsön párat, vagy szerezd be egy szaküzletben.


>
PATTINTÁS fejlesztése

Íme néhány gyakorlat, ami segít abban, hogy magasabbat olliezz.


Kyle_pop.gif

#1 Dobozra ugrás módszer

Amire szükséged lesz: fitnesz szalag.

Hogyan csináld: Ennek a gyakorlatnak a titka, hogy told hátra a fenekedet. Az elrugaszkodásnál is és a visszaugrásnál is. Az is fontos, hogy a térdeidet próbáld a combjaiddal összhangban, egy vonalban mozgatni és tartsd feszesen a szalagot a térdeiddel.

Mennyit csinálj: Csinálj két 10-es sorozatot. Minden alkalommal próbálj a lehető legmagasabbra ugrani.

#2 Labda a falnál módszer

Amire szükséged lesz: fitnesz labda és egy jó falszakasz.

Hogyan csináld: Ennek a gyakorlatnak a kulcsa ugyanaz, mint a dobozra ugrásnak. Próbáld kinttartani a fenekedet és tartsd stabilan a térdeidet, ne essen le a szalag.. Ezt a gyakorlatot a farizmodban fogod megérezni. Ha nem, akkor a fenekedet nem tolod ki eléggé.

Mennyit csinálj: Csinálj két 10-es sorozatot.

>
SWITCH PATTINTÁS fejlesztése

Unod már, hogy gyatra a switch pop-od? Építsd be ezeket a gyakorlatokat a mindennapjaidba.


Kyle_switch.gif

Amire szükséged lesz: fitnesz szalag és valami, amire felugorhatsz.

Hogyan csináld: Ugyanazok a szabályok, mint a rendes pattintásos gyakorlatnál. Told ki a fenekedet és tartsd feszesen a szalagot a térdeiddel, kiváltképpen, amikor “pattintasz”. Próbálj úgy érkezni ahova felugrasz, amilyen könnyedén csak lehet, így éred el a legjobb hatásfokot.

Mennyit csinálj: Csinálj két-három 10-es sorozatot (10 felugrás)

>
MANUAL és NOSE MANUAL fejlesztése

Ezek a gyakorlatok fejlesztik az egyensúly érzéket és a core izmokat (a hasüreget körülvevő izomcsoportok, amelyek segítenek a helyes testtartásban és az egyenetlen talajon történő egyensúly megtartásában). Így akár napokon át is manny-zhetsz.


Kyle_manual.gif

Amire szükséged lesz: szivacs alátét, vagy egy kanapé ülőke/párna, 4-7 kg-os medicin labda (eleinte egy kosárlabda is megteszi), és egy régi lap.

Hogyan csináld: Ezt a gyakorlatot mindenkinek magának kell felfedeznie. Helyezkedj abba a manual pozícióba, amelyiket fejleszteni szeretnéd. Egyenesítsd ki a testedet és dobálgasd a labdát. A legjobb hatás elérése érdekében, próbálj minél több dobást megcsinálni egyhuzamban úgy, hogy közben megtartod az adott manual pozíciót.

Mennyit csinálj: Csinálj három sorozatot minden kívánt manual pozícióban.

>
FRONTSIDE és BACKSIDE 180 fejlesztése

Soha ne elégedj meg, amíg nem lesz ütős a 180-ad. Ezek a trükkök sok más mindennek az alapjai is. Gyakorold ezeket és megváltozik az életed.


Kyle_180.gif

Amire szükséged lesz: fitnesz szalag.

Hogyan csináld: Ahhoz, hogy fejlődjenek a 180-aid, a farizmokat kell erősítened. Ebben segítenek ezek a gyakorlatok. Csakúgy mint a pattintásos vagy a switch pattintásos gyakorlatoknál, a lényeg az, hogy told ki a fenekedet, lágyan érkezz és ne engedd, hogy a térdeid összeessenek, tehát tartsd feszesen a szalagot.

Mennyit csinálj: Csinálj két-három 10-es sorozatot vagy amíg ki nem dőlsz.

>
KICKFLIP fejlesztése

Ha gyengélkednek a bokáid, vagy csak a flip-jeid gyengék fejleszd a pörgetést ezekkel a gyakorlatokkal.


Kyle_kickflip.gif

Amire szükséged lesz: 2 db fitnesz szalag és egy hosszú gumikötél.

#1 Ülő módszer

Hogyan csináld: az egyik szalagot tedd kicsivel a térdeid fölé, a másikat pedig a lábfejeidre. Tartsd feszesen a szalagot a térdeidnél, a bokáddal pedig “pörgess” (pöckölj).

#2 Fekvő módszer

Hogyan csináld: Tedd a szalagot a térdeid fölé kicsivel. Feküdj a hátadra. Az egyik lábaddal támaszd ki magad úgy, hogy a derekadat minél magasabbra tudd tartani. Tartsd feszesen a szalagot a térdeidnél. A gumikötelet rögzítsd a lábfejedre és “pörgess” (rúgj).

Mennyit csinálj: Csinálj 20-as pöckölésekből / rúgásokból két sorozatot, vagy ameddig el nem fárad a csípőd és / vagy a külső bokaizmaid.

forrás: Jenkem
illusztráció: Michael Giurato


Az #élet-mode rovatban korábban megjelent írásaink

#70 – Bemelegítés és nyújtás deszkázás előtt

#120 #élet-mode | Bemelegítés és nyújtás 2.

#225 Flippek 70 évesen? Ezek legyenek az új szokásaid.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük