#426 Brandon Turner 5 kedvenc videórésze

Brandon Turner a 90-es évek végének egyik nagyágyúja volt, majd a drogok és a börtön elválasztotta az álmaitól. Tisztán és józanul tért vissza pár éve és rögtön újra be is írta magát a törikönyvekbe azzal, hogy le switch hardflip-ezte a Wallenberg suli ikonikus hosszított lépcsőit.

A következőkben Brandon mesél élete kedvenc deszkás videóiról, de mivel ebben a sorozatban csak 5-ig lehetett számolni….

1. Guy Mariano – Blind: Video Days (1991)

Néztem ezt a kölyköt és arra gondoltam, hogy ő is olyan kicsi, mint és durván tolja. Ráadásul egy Michael Jackson számra deszkázott. Amikor kis srác voltam, folyton Michael Jackson klippeket néztem az ágyamon állva és megpróbáltam leutánozni a mozdulatait. Így, amikor megnéztem ezt a videórészt, azt gondoltam, hogy: “Igen, ez lehetséges! De hogyan?”

Switch-ben csúszta le az egyik korlátot. Akkoriban máshogy néztek ki a lapok, szinte alig volt nose. Nagy és szögletes volt a tail és kicsi a nose, de ő csak pörgette a deszkáját és óriási energiával hajtott. Így visszatekintve az is érdekes, hogy milyen kreatív módokon használtak fel jó zenéket.

Azt is meg kell említeni, hogy amikor visszatért a Mouse-ban, na az kész volt. Lazább volt, mint valaha és azóta is a legjobb. A Video Days óta sokat változott. Sok mindenen keresztül ment, tudjuk, és hogy kijött belőle, az rendkívül motiváló volt. Én is hasonló vackokon mentem keresztül. Nekem személy szerint nagy erőt adott.

2. Daewon SongWorld Industries: New World Order (1993)

Egy ideig Japánban éltem és emlékszem, hogy pontosan tudtam, mit akarok elérni a gördeszkázásban, aztán kijött a New World Order. Miután megnéztem Daewon részét, fel voltam pörögve. Éppen trükköket tanultam és Daewon pedig iszonyat tech deszkás. Mindenáron az ő lapját akartam, de soha sem tudtam megvenni.

Padkákon csinál hardflip 5-0 180 out-okat. Hardflip back-tail. Fakie tre front blunt padkán. Én is megtanultam a fakie 360 flip-pet, ő viszont front blunt-ra nyomta padkán. Nem hiszem, hogy valaha el tudtam volna jutni arra a szintre. Olyan távolinak tűnt, mint egy űrhajó a Szaturnuszon. Az volt benne a gyönyörű mégis, mindamellett, ami megadatott nekem a gördeszkázásban, hogy már gondolati szinten is lehetetlennek tűnt mindaz, amit csinált. Az ilyen dolgok változtatták meg gyökeresen a gördeszkázást időről időre és állítottak fel újabb mércéket. 1993-ról beszélünk!

3. Jeremy Wray Plan B: Second Hand Smoke (1994)

Ez már akkor volt, amikor elkezdett felfelé ívelni a pályám. A Voice Skateboards-nál voltam Peter Smolik-kal, Kanten Russell-lel és Mike Rafter-rel. Ledobtam backside 180-van a Carlsbad gap-et, miután megnéztem ezt a részt. Sokat jártunk oda és megpróbáltunk feltűnni. Hálás vagyok Dave Schlossbach-nak, a világ egyik leghatásosabb filmesének. Nagyon sok deszkást mentorált. Ő találta ki, hogy fogantyút lehetne tenni a kamerára, ezt nem szabad elfelejteni. Szerencsés voltam, hogy a Voice-nál deszkázhattam, ami az ő szüleménye volt, és sokat tanulhattam tőle. Látva a Jeremy Wray-ről lőtt munkáit, elképesztő.

A kezdő trükksor azzal a 360 flippel a Carlsbad-ban, brutális volt, emlékszem, amikor a premieren láttuk. Benyomja a 360 flip-pet, közben feltűnik Rodney Mullen a háttérben, aki ott ugrál örömében. De forog tovább a film, csak nézzük, hogy mi lesz ebből, egy köztes flip aztán frontside flip-ben le a gap-et, ebben az irgalmatlanul hosszú trükksorban úgy, hogy az egész talpa a deszkán és heelflip pozícióból húzza a flip-pet. Ahhoz, hogy átvidd a gap-et, hatalmasat kellett pattintani. Dave filmez. Van egy trükksor, egy Kanada-i szpoton, le a lépcsőkön, Dave fut le a lépcsőn és csak figyeled, hogy mi lesz. Ő alkotta meg a modern deszkás részeket, hogy azok jól nézzenek ki, meglegyen az ívük és a katarzis. Új szintre emelte a gördeszkás videókat és ebből a profizmusból táplálkozik az egész a mai napig.

Minden meggyőződéssel és céllal készült. Ha megnézed, hogyan szerkesztik a részeket, általában a végére rakják a legdurvább trükköt. Az egészet arra élezik ki. A Second Hand Smoke-ban, a legütősebb Hubba Hideout trükköt betették a rész közepére és nem a végére. Az a kapaszkodós fakie back tail, aztán egy backside 5-0, de az a back tail volt a leghúzósabb. Iszonyat jó, ahogy az oda van téve a szekció közepére. Zseniális.

4. Kareem Campbell – World Industries: Trilogy (1996)

Nekem is volt pager-em. Még a mobiltelefon korszak előtt. A nagybátyám nagy spíler volt, az utcán terjesztette a kütyüket. De amikor Kareem trükksor közben előveszi a csipogóját, attól eldobtam az agyam. Ezt minden deszkásnak látnia kell. Az egyik leg legendásabb cucc valaha, amit egy trükksor kellős közepén toltak. Ez nem vélemény, ez tény.

Minden, ami számít nekem és hatással volt rám ebben a kultúrában, a stílus, a trükkök, a jelenetek, az főleg ennek a résznek köszönhető. Kareem a Trilogy-ban. Beleadott apait-anyait, nyers deszkázás, nyers zene. Nagy arc! Nem beszélve arról, hogy ő adta be a világ legjobb nollie hardflip-jét az “If I Ruled the World” Nas dalra. San Diego-tól Los Angeles-ig meghatározó volt. A nadrágszíját álligatja deszkázás közben. Áradt belőle a lazaság.

A mai instagram világban az emberek csak görgetnek de nem becsülik meg az efféle dolgokat eléggé. Mi várakoztunk. Évekig tartott, mire kijött egy új videó, amiben olyan dolgokat láthattál, amiket előtte nem adtak be. Amikor megnéztük ezeket, el kellett engednünk. Manapság az emberek nézik az NBD-ket (Never Before Done – azaz korábban be nem adott trükkök – a szerk.) és megvonják a vállukat. “Ó, egy NBD. Valaki beadta? Hadd keressek rá!” De akkoriban pontosan tudtuk, hogy még nem adták be. Kareem switch hardflip-je a piknikasztal fölött megragadott. Szerintem, ráadásul pont azt a trükköt tanultam és elképesztő volt így látni. Az járt a fejemben, hogy hogy fogok tudni lépést tartani. Hogyan?

5. Tom Penny – Transworld: Uno (1996)

Nagyon nehéz, mert több, mint öt rész van, amit felsorolnék. De az biztos, hogy Tom Penny az Uno-ban közte lenne. Tudsz még olyasvalakiről, aki egy nap alatt lazán leforgat egy videórészt? Az a szpot a lánc fölött a bank-be húzós. Némely trükknél cigi lóg a kezében és olyan cipőben van, ami nem is az aktuális szponzor cipője. Az egész rész szenzációs.

Meséltek arról a bank sesion-ről. Rob Dyrdek-kel ment oda. Látszólag minden olyan gyorsan történt. A lánc fölött a bank-be annyira durva, főleg azokban az időkben, és csak úgy könnyedén pakolja bele a trükköket. Természetesen. Hogy ilyen Transworld részed legyen, nulla erőfeszítéssel… Mindig is felnéztem rá.


A cikk a Quartersnacks-en megjelent írás szerkesztett változata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük